Veranderingen ClubWest: Rodrigo en Joeri leggen het uit

De laatste jaren is er flink wat veranderd bij ClubWest. Van kleine aanpassingen in het sportprogramma, tot ingrijpende verbouwingen van wellness naar boxing studio. We kunnen ons voorstellen dat dit soms best een beetje rauw op je dak komt vallen, maar achter al die veranderingen zit een duidelijke visie. En die delen we graag! Daarom geven we – locatiemanagers Rodrigo en Joeri – hier antwoord op de meestgestelde ClubWest-vragen.

Waarom betaal ik zo veel voor een abonnement?

Als één van de vestigingen van USC krijgt ClubWest subsidie om HvA/UvA-studenten, -medewerkers en -afgestudeerden goedkoper te laten sporten. Als je niet tot deze groepen behoort betaal je een marktconform tarief – wat het bij een andere sportschool met een vergelijkbaar aanbod ook zou kosten.”

Waarom is er geen Body & Mind meer?

“ClubWest huurt een deel van de bovenverdieping niet meer, omdat de vierkante meters niet efficiënt gebruikt werden voor studentensport. Hierdoor kunnen we o.a. de Body & Mindzaal niet meer gebruiken. Omdat er maar weinig studenten meededen aan de Body & Mindlessen, zijn deze lessen niet teruggekomen op het programma. Wel is er nu een laagdrempelige yogales: yoga basic als onderdeel van het groepslesrooster.”

Waar zijn de cycle-lessen gebleven?

“Aan de cycle-lessen deden heel weinig studenten mee, terwijl op andere USC-vestigingen het nieuwe beat cycle ontzettend populair is – juist bij studenten. Daarom hebben we besloten een aantal cycle-lessen te vervangen door beat cycle.”

Waarom is er geen sauna meer?

“Omdat we een deel van de bovenverdieping niet meer huren, werd het sportprogramma wel erg karig. Daarnaast wilden we heel graag het boksen en kickboksen bij ClubWest uitbreiden – omdat we weten dat dit heel populair is bij studenten -, maar hadden we daar eigenlijk geen geschikte ruimte voor. Ook zou het op peil houden van de sauna-installaties een steeds grotere investering gaan vragen. Door de saunaruimte op te offeren voor nieuwe sportruimte kunnen we studenten meer sport aanbieden. En dat is toch waarvoor we er in eerste instantie zijn.”

Wat doen die groepen studenten in de gym?

“ClubWest werkt op veel manieren samen met de HvA. Zo krijgen studenten les in fitnessonderwijs bij ons in de gym, en ook in de studio’s boven. Dat gebeurt in groepen, en we proberen de overlast zo beperkt mogelijk te houden door in de fitness niet meer dan één groep tegelijk toe te laten en door dit alleen op rustige uren te laten plaatsvinden.”

Wat doen al die oudjes bij ClubWest?

“Tijdens de rustige middaguren wordt het zogenaamde TEAMS-onderzoek van de HvA uitgevoerd. TEAMS staat voor Training en Eiwit Aanbeveling op Maat voor kwetsbare Senioren. Deze oudjes krijgen twee keer per week een fitnesstraining plus een eiwitadvies, en worden aan het begin en het einde van het traject getest. Het is de bedoeling om het juiste trainings- en voedingsprogramma te achterhalen waardoor senioren langer hun kracht behouden, en daarmee hun zelfstandigheid. Het onderzoek wordt begeleid door HvA-studenten en hun docenten.”

Die samenwerking met de HvA, wat heb ik daaraan?

“Dankzij de HvA kan ClubWest bestaan, en een leuk sportaanbod organiseren waar ook niet-studenten aan kunnen meedoen. Verder lopen studenten vaak stage, en als ze dat bij ClubWest doen hebben onze leden daar profijt van door bijvoorbeeld gratis personal training of een leuk evenement waar leden aan mee kunnen doen.”

Ben ik nog wel welkom bij ClubWest als niet-student?

“Het programma van ClubWest wordt zo veel mogelijk op studenten afgestemd. Als je je daarin kan vinden ben en blijf je van harte welkom. Je betaalt dan wel een marktconform tarief. Het is niet de bedoeling dat subsidiegeld van de HvA naar niet-HvA’ers vloeit. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Waarom zijn die veranderingen allemaal de laatste jaren gedaan, terwijl er daarvóór niet zo veel veranderde?

“Met de oplevering in 2010 van het hele pand waar ClubWest onderdeel van is, startte de fitness als een commerciële sportschool. Sommigen kennen nog de naam Splash Health Campus. Dit beviel de HvA toch niet en daarom is aan USC gevraagd de exploitatie over te nemen. Dat is alweer zo’n 12 jaar geleden. Toen zijn in kleine stapjes dingen veranderd, vooral om ClubWest in hetzelfde ‘model’ te krijgen als de andere vestigingen van USC. Toen wij met z’n tweeën zo’n drie jaar geleden de locatiemanagers werden, hebben we ons als opdracht gesteld om nog meer dan voorheen de student voorop te stellen om er zeker van te zijn dat de subsidie van de HvA ook terechtkomt bij de juiste doelgroep.”

Wat zijn jullie plannen voor ClubWest? 

“We hebben grote dromen voor ClubWest, en hopelijk kunnen we die allemaal realiseren. In onze visie is ClubWest over twee jaar dé sport- en ontmoetingsplek voor studenten in de buurt. We maken de toegang via het HvA-gebouw makkelijker. Ons programma is nog meer op studenten afgestemd, met o.a. meer (kick)boksen en groepslessen die vooral worden gegeven door intern opgeleide docenten die vaak zelf nog student zijn. Tussen de trap en de balie willen we de fitness uitbreiden, maar er blijft natuurlijk genoeg ruimte om lekker te zitten met een koffie of shake. ClubWest wordt flink gepimpt, met bijvoorbeeld een lik verf en fijne verlichting. En omdat ook niet-studenten welkom blijven, is ClubWest nog steeds een plek waar Hoger Onderwijs en de Amsterdamse samenleving elkaar ontmoeten!”

Heb je nog een andere vraag voor Rodrigo en Joeri? Mail naar clubwest@uscsport.nl of spreek ze aan in de gym. Ze beantwoorden ‘m graag!