USC’er Serena naar het studenten-WK zwemmen!

Serena Stel is 24 jaar en combineert op hoog niveau zwemmen met haar master Biomedical Technology and Physics in Amsterdam. Daarom zit ze af en toe met natte haren in de collegezaal en met de studieboeken op het startblok. Het USC-topsportfonds maakt deze bijzondere combinatie gelukkig iets makkelijker. Zeker met de Olympische Spelen voor studenten in aantocht! Deze zomer doet Serena namelijk mee aan de World University Games in China – op de 800 en 1500 meter vrije slag. Daarover vragen we haar in dit interview de badmuts van het lijf. Maar eerst drie zwemdilemma’s:

1: Zwemmen in het binnenbad of in het open water?

Dan kies ik toch voor het open water. Daar heb je niet je eigen baan en ben je naast het zwemmen ook bezig met tactiek, wat het nog leuker maakt!

2: Water in je oor of water in je bril?

Het liefst allebei niet, haha. Maar als ik écht moet kiezen, dan liever in mijn oor. Als je water in je bril hebt, krijg je allemaal chloor in je oog en zie je niks meer.

3: Van het startblok of van de hoge duikplank?

Van de hoge duikplank!😄 Maar dan alleen voor de fun hoor. Voor een wedstrijd is een duikplank wel heel hoog…

Serena WK zwemmen USC topsport

Serena in het zwembad 🏊‍♀️

Wat maakt zwemmen volgens jou een leuke sport voor studenten om te doen?

“Ik denk dat zwemmen een leuke studentensport is, omdat je het in een groep én alleen kan doen. En je voelt je super vrij in het water, waardoor je je gedachten goed leeg kan maken na een drukke studieweek.”

Bij het zwembad denk ik altijd aan het eten van patat. Wat is jouw favoriete snack na een zware training?

“Haha goede vraag! Mijn favoriete snack na het zwemmen is een beker halfvolle chocomelk om mijn koolhydraten bij te vullen, en een bak magere kwark om eiwitten bij te tanken.”

Bij zwemmen is techniek heel belangrijk. Heb je een goede tip voor de zwemmers bij USC?

“Probeer bij het ademhalen van de vrije slag je hoofd zo min mogelijk te draaien zodat je alleen met je mond boven water komt om adem te halen. Op deze manier is het makkelijker om recht in het water te blijven liggen zonder dat je heupen wegzakken in het water.”

Heb je naast het zwemmen ook nog tijd om iets van China te zien? En wat zou je graag willen zien?

“Oeh, ik zou het heel graag willen, maar ik weet niet of ik daar tijd voor heb en of ik veel last heb van een jetlag. Maar als het kan, zou ik heel graag naar een natuurgebied willen waar panda’s leven – dat is waar de regio Chengdu bekend om staat!”

En als laatste vraag: wat zijn je ambities voor de World University Games?

“Mijn ambities zijn om persoonlijke records te zwemmen en om een finaleplek te behalen! Maar ik wil ook vooral mega gaan genieten van het feit dat ik aan zo’n gaaf toernooi deel mag nemen.”