HvA-student Roger naar het studenten-EK powerliften

Roger Hijlaard is 23 jaar en zit in het derde jaar van zijn studie Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam. Toen hij te horen kreeg dat hij zich had gekwalificeerd voor het Europees Studentenkampioenschap powerliften (woohoo!) ging hij gelijk op financieel onderzoek uit. Deze toffe ervaring heeft namelijk best een flink prijskaartje… Daarom besloot Roger de topsportcoördinator van de HvA aan zijn mouw te trekken, en kwam hij terecht bij het USC-topsportfonds. En nu is het bijna zover: Roger gaat deze maand tillen wat hij waard is op het studenten-EK in Frankrijk!

Door zijn voorbereiding op het EK kon Roger helaas niet meedoen met de USC Winter Games in januari, terwijl hij dat wel graag had willen doen. Om het tegen Robb op te nemen bij de Yoke Walk bijvoorbeeld. “Al had ik hem bij lange na niet kunnen toppen”. In dit interview leer je Roger wat beter kennen.

Powerliften USC Amsterdam

Roger in actie ©️ Lift media 2022

Hoe ben je ooit met powerliften begonnen?

“Voordat ik begon met krachttrainen, heb ik tot mijn 16e gebasketbald. Daarna kwam ik in aanraking met crossfit en fitness, en uiteindelijk merkte ik dat mijn passie lag bij de drie grote lifts: de squat, de benchpress en de deadlift! Het powerliften doe ik eigenlijk dus nog maar iets meer dan een jaar.”

Hoe is het om lid te zijn van de studentensportvereniging KRATOS? Is er naast het sporten ook plek voor gezelligheid?

“Lid worden van KRATOS is denk ik één van de beste keuzes die ik heb gemaakt! Iedere week hebben we het ‘KRATOS-uurtje’ waarbij we met zijn allen gezellig gaan trainen in de fitness van Universum. En er worden ook vaak leuke uitjes georganiseerd, zoals samen eten, een cursus paaldansen en de maandelijkse borrel.”

Wat maakt powerliften volgens jou zo’n leuke sport voor studenten om te doen?

“De powerlift community is heel hecht. Iedereen steunt elkaar en dat maakt het voor mij zo mooi. Als powerlifter heb je niet zoals bij voetbal iedere zaterdag een wedstrijd – het is maar een paar keer per jaar. Je werkt dus vooral met doelen op de lange termijn en je geduld wordt dus echt op de proef gesteld… Daarom geef ik iedereen als tip om een coach te zoeken die je kan helpen met trainingsschema’s en doelen stellen.”

Waarmee beloon je jezelf na een zware powerlifttraining?

“Een grote maaltijd en een goede nacht slaap. Om het herstel te bevorderen. Al spendeer ik de avonden na mijn training ook weleens met een goede serie op de bank 😉. Maar ik ben vaak snel weer bezig met het (mentaal) voorbereiden op de volgende trainingssessie.”

En als laatste vraag: wat zijn jouw ambities voor de EUC?

“Mijn doel is om ervaring op te doen en te gaan voor persoonlijke records. Het is pas mijn eerste internationale wedstrijd (maar zeker niet mijn laatste 💪) en ik wil er volop van genieten. Maar ik ga mijn uiterste best doen!”

Volg Roger en het Nederlands team tijdens de EUC van 16 t/m 18 maart.

Zelf leren powerliften? Check de beginnerscursus die in april weer gaat beginnen!