Sporter uitgelicht: Tasa Jiya

‘Ik voel me euforisch als ik bedenk wat ik doe’

Ze bestaan echt: mensen die bovenmenselijke prestaties leveren. En soms kom je er gewoon eentje tegen in het USC. Wat maakt Tasa Jiya zo bijzonder? 1. Ze is net bevallen van een dochtertje. 2. Haar grote doel is plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo (atletiek). En 3. Ze doet ondertussen ook nog twee studies aan de UvA. Hoe dan, vraag ik me af?

Een dinsdagmiddag in maart. Er heerst een serene rust in de fitness-studio van sportcentrum Universum; alleen het getik van sportschoenen op de sportvloer is hoorbaar. Samen met haar coach volbrengt Tasa (21) een training in haar stevige schema op weg naar het EK Atletiek aankomende zomer. ‘We hebben geluk met haar’ zegt papa ‘ze huilt bijna nooit’. Zachtjes plant hij een kus op het kleine voorhoofd van zijn kindje, om een tel later Tasa aanwijzingen te geven tijdens haar oefening. Iets over de stand van haar heup. Ik kijk vol be- en verwondering toe hoe Tasa de oefeningen geconcentreerd en gefocust uitvoert en zich in het zweet werkt. Hoe Floris, zowel partner als trainer van Tasa, zijn dochtertje op zijn arm in slaap wiegt. En hoe Tasa’s coach Marita vanaf de zijlijn toekijkt. Een bizarre setting.

Doelen
Tasa wil naar de Olympische Spelen in Tokyo. De weg daarnaartoe gaat via een aantal grote toernooien. Om te beginnen het EK Atletiek onder 23 jaar in juli in Zweden, dan het NK senioren in augustus en het WK senioren in oktober in Qatar. In juni 2018 won Tasa een zilveren medaille op de 200 meter tijdens het NK Atletiek in Utrecht, haar geboortestad. Een sportcarrière op volle stoom leek het, ware het niet dat ze toen 7 weken zwanger was. Na het NK trainde ze door; zelfs tot kort voor de bevalling.

Trainster Marita op de achtergrond met baby Amarú in de armen.

En toen kwam ze …
‘Vanaf week 15 van mijn zwangerschap kreeg ik last van bekkeninstabiliteit. In week 16 ben ik gestopt met mijn topsportprogramma; het ging niet meer. Tot 20 weken ben ik heel misselijk geweest. Eigenlijk begon ik het net leuk te vinden, het zwanger zijn. En toen kwam ze al, 9 weken te vroeg. Op Kerstavond beviel Tasa van haar dochter: Sarah Elisabeth Amáru Jiya.

Die eerste week in het ziekenhuis was heel zwaar. Ik wilde dolgraag naar huis. Gelukkig kregen we veel begeleiding van het ziekenhuis en deed de baby het supergoed. Amáru is een heel gemakkelijk kindje. Ze doet het waanzinnig, ik kan haar makkelijk uit handen geven, ze huilt heel weinig. ‘Amáru’, een indianennaam, betekent ‘zij die alles verbindt’. Inmiddels gaat het met ons beiden heel goed.’

Twee UvA-studies
Naast haar topsportcarriere studeert Tasa aan de UvA: Rechten en Filosofie. ‘Vanaf september heb ik Filosofie opgepakt, naast mijn studie Rechten. Ik wil straks graag 2 masters op zak hebben. Ja, mijn lat ligt hoog’ zegt ze lachend. ‘Twee weken na de bevalling ben ik weer begonnen met studeren. Maar mijn niveau is minder, dat merkte ik. Omdat ik wat ik doe, goed wil doen, neem ik nu even pauze. Ik heb nu eenmaal geen 6-jes mentaliteit. Tenminste 1 bachelor wil ik goed afsluiten.

Een ambitieus nest
Mijn ouders zijn beiden ambitieus. Mijn vader is orthopedisch chirurg in Hengelo. Mijn moeder heeft mijn zus en mij altijd gestimuleerd ons als persoon breed te ontwikkelen. Dat betekende naast de studie ook muziek of een sport beoefenen. Ook mijn zus doet serieus aan atletiek. Mijn familie steunt me heel erg. Ieder weekend ga ik met Amáru naar mijn moeder en zusje. Ze knuffelen en spelen dan de hele dag met haar, zodat ik even kan bijkomen.

Ambities
Mijn grootste struikelblok is dat ik heel veel wil. Ik ben zo groot bezig dat ik kleine dingen vergeet. Nu met de baby kan dat natuurlijk niet, ik kan geen voeding overslaan. Hoewel ik van nature geen planner ben, moet ik dat nu wel zijn. Maar ik voel me euforisch als ik bedenk wat ik doe. De kleine, mijn doelen; met de juiste focus lukt het me! Ik hoop dat ik in 2024 mijn twee masters heb gehaald, een vrolijk en gezond kind heb én in voorbereiding ben op mijn derde Olympische Spelen.’

Volg Tasa:

https://www.instagram.com/tasajiya/?hl=nl

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tasa_Jiya

door: Irene Dirven