Blog: USC-fitgirl Anne Strating

Ze is waanzinnig fit. Staat praktisch elke dag in onze Universum-gym. En we zijn stiekem allemaal een beetje jaloers op haar (van haar kuiten tot aan haar ruggengraat). Waar haalt ze de discipline vandaan? Hoe houdt ze al dat sporten en studeren vol? This is Anne.

Who is Anne?

Mijn naam is Anne Rosa Strating en ik ben geboren in Amsterdam, maar heb tot mijn 17e in Krommenie gewoond. Na het behalen van mijn vwo-diploma in 2015, werd mij een beurs aangeboden om deel uit te maken van het tennisteam van Queens College in New York. Dat maakte het voor mij mogelijk om sport te combineren met een universitaire studie. Na een jaar in New York besloot ik mijn studie voort te zetten aan het Amsterdam University College (AUC). Ik deed een bachelor Liberal Arts and Science (joint honors programma) van de UvA en de VU, waar ik afgelopen juli van afstudeerde. Momenteel doe ik een pre-master Bewegingswetenschappen aan de VU en volg ik de opleiding Certified Personal Trainer van de NSCA (op advies van een van jullie trainers).

Anne blog USC

Hoe ben je in de sport gerold? Hoogte/dieptepunt?

Ik heb op hoog niveau getennist. Hierdoor ben ik gewend om elke dag te trainen. En ik doe alles voor de volle 100%, of helemaal niet: niets er tussenin. Het hoogtepunt in mijn sportcarrière was het winnen van de East Coast regionals in New York met mijn tennisteam. Dieptepunten? Geen idee. Uiteraard waren alle verloren wedstrijden of blessures vervelend, maar een echt groot dieptepunt heb ik nooit gehad. Tijdens het jaar in New York kwam ik erachter dat het niet per se tennis is wat ik zo leuk vind, maar sport in het algemeen.

‘Ik ben pas tevreden als ik echt moe ben en
met trillende benen en armen huiswaarts keer.

Is dit makkelijk voor jou? Elke dag die gym in?

Meestal heb ik gewoon echt zin om naar de sportschool te gaan. Natuurlijk zijn er ook dagen dat dit niet zo is. Op die dagen komt het aan op routine. Als ik geen zin heb dan probeer ik daar niet te veel bij stil te staan en mezelf toch naar de sportschool te slepen: de motivatie volgt dan vanzelf. En, let’s be honest: het motiveert mij ook heel erg om in de spiegel het resultaat van al die inspanning te kunnen zien.

Hoe kwam je in Universum terecht? Wat is je training?

Ik woonde op het Science Park en sportcentrum Universum was eigenlijk de dichtstbijzijnde sportschool (ik hou echt niet van fietsen). Ik train inmiddels alweer 3.5 jaar in Universum en ben daar zeker 5x per week te vinden. Mijn trainingen zijn heel verschillend: ik doe gewoon waar ik zin in heb. Soms is het een paar uurtjes krachttraining. Soms een HIIT- of Synrgy-les. Dat hangt er net vanaf hoe ik mij voel. Maar – hoe ik me ook voel – één fitnessaccessoire heb ik altijd bij me: mini bands. Noem me maar een fitgirl, maar die dingen werken echt. Ik ben pas tevreden als ik echt moe ben en met trillende benen en armen huiswaarts keer.

‘Wat mij het meest motiveert is dat ik aan mezelf merk
dat ik een positievere mindset heb!

Welke trainingsdoelen heb je?

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit echt met een doel train. Alhoewel: ik zou komend jaar wel wat meer spiermassa willen opbouwen. Maar meestal train ik zonder doel, simpelweg omdat ik er blij van word en me er goed door voel. Dat vind ik wel een belangrijke: heb plezier in wat je doet. Anders wordt het echt lastig om het vol te houden.

Hoe motiveer je jezelf?

Wat mij het meest motiveert is dat ik aan mezelf merk dat ik een positievere mindset heb. Voor mij is sporten echt een manier om mijn hoofd leeg te maken en compleet in een andere wereld te raken. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik ook geregeld wat tijd kletsend doorbreng in de sportschool; maar dat draagt ook bij aan mijn enthousiasme.

Wat is je sterkste eigenschap en je zwakste (knipoog)?

Mijn sterkste eigenschap is dat ik beschik over een grote dosis discipline en doorzettingsvermogen. Aan de andere kant kan ik het daardoor ook moeilijk accepteren als dingen niet werken. Ik heb momenteel bijvoorbeeld last van mijn rug. Ik zou rust moeten houden… Maar ik ben erg eigenwijs en ga dan toch weer sporten. Daardoor is het nooit helemaal weg.

Heb je een boodschap voor je medesporters?

Zoals ik hierboven al zei: probeer iets te vinden dat je leuk vindt, dat maakt het zoveel makkelijker om het vol te houden.


Door: Irene Dirven