Instructeur uitgelicht: Jelmer Stiekema

Jelmer Stiekema, die de meesten van jullie kennen als professioneel fitnesstrainer en zonnetje in het ASC-huis, is van vele markten thuis. De rode draad in al zijn talenten en werkzaamheden is zorg en aandacht voor het menselijk lijf, zowel fysiek, mentaal als sociaal. In de serie ‘de gezichten van het ASC’ bijt Jelmer het spits af. 

Fitnessinstructeur

‘Bij het ASC, het AMC sportcentrum werk ik als fitness- en krachttrainer. Ik optimaliseer de sportprestaties van mijn klanten door het aanleren van de juiste tiltechniek en een specifieke warming up. Ik maak trainingsschema’s voor ze, zodat ze beter kunnen presteren. Dit is niet alleen georiënteerd op het o zo bekende bodybuilden om groter te worden, het kan ook zijn om hoger te springen, sneller te rennen, sterker in duels te zijn tijdens voetbal, basketbal of andere sporten. Maar ook als je fitter wilt worden, wilt afvallen of lekkerder in je vel wilt zitten sta ik voor je klaar.

Oefentherapeut Mensendieck

Ik ben afgestudeerd als oefentherapeut Mensendieck. Ik werk in een praktijk hiervoor. Bij oefentherapie houd ik mij bezig met het signaleren en verbeteren van iemands (niet-optimale) houding- en bewegingsgedrag. Zit je bijv. te veel achter je computer gebogen, heb je van nature een te holle rug en krijg je daardoor rugklachten? Squat, deadlift of til je verkeerd? Dan leer ik je weer goed gebruikmaken van je lichaam. Op die manier kunnen je nek-, schouder- of rugklachten worden verholpen. Bij het ASC bieden we sinds kort een medical fitness uurtje. Dit is op dinsdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur. Daar leer ik je verantwoord gebruik te maken van je lichaam, zodat fysieke klachten worden voorkomen of behandeld.

Olympisch gewichtheffer

In mijn vrije tijd vind je me vaak op de sportvloer. Ik beoefen zelf verschillende sporten, o.a. surfen en snowboarden. Maar mijn hart ligt vooral bij Olympisch gewichtheffen. Bij het USC, op de locatie Universum op het Amsterdam Science Park ben ik Olympisch gewichtheftrainer. Afgelopen week heb ik op het NK (Nederlands Kampioenschap) Gewichtheffen gestaan, een zware maar ontzettend leerzame en bovenal leuke tocht. Deze sport eist zoveel van je lichaam. Naast zeer veel kracht heb je ook explosiviteit, coördinatie, timing, mobiliteit en lef nodig. Niet iedereen durft zomaar onder 125 kg te duiken. En yes, het is me gelukt!

Gangmaker

Daarnaast ben ik een echte kletskous en hou ik het graag gezellig in het AMC sportcentrum. De meeste mensen die komen trainen ken ik. Ik zie het ASC dan ook als een klein stukje thuis en dat wil ik graag overbrengen naar iedereen.’