Interview met Maarten Wang

‘Zolang je open minded bent, is niets onmogelijk!’

Op een aangename februaridag interview ik Maarten Wang in eetcafe Oerknal. Maarten (25) is een graag geziene gast in sportcentrum Universum. Hij is een opvallende verschijning in de fitness, niet in de laatste plaats vanwege zijn enorme linkerbiceps. Drie keer per week rijdt hij zijn rolstoel Universum binnen voor weer een pittige training in de fitness. ‘Ik kan niet stilzitten, letterlijk en figuurlijk. Na een training ga ik vol energie weer naar huis!’

Als ik Maarten spreek, is hij net terug uit China, waar hij een maand lang op familiebezoek was. ‘Mijn vader is Chinees. Hoewel ik zelf Nederlander ben voel ik me erg verbonden met China.

Stages en de Hogeschool van Amsterdam
‘In 2012 begon ik een studie Human Resource Management aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In het derde studiejaar moest ik stage lopen. Dat moest iedere student zelf regelen. In die tijd heb ik wel 60 brieven de deur uit gedaan, waarvan er vele onbeantwoord bleven. Ook kreeg ik veel afwijzingen. Uiteindelijk kon ik bij Microsoft op Schiphol aan de slag. Microsoft vond diversiteit en inclusie heel belangrijk. Ik ben een echte nerd, houd van alles dat met computers te maken heeft. Ik was al fan van Microsoft en na mijn stage nog meer. Het was een geweldige tijd waarin ik veel over mezelf heb geleerd en een ervaring waar ik tot op de dag van vandaag nog veel aan heb.

Omdat ook PwC diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft, ben ik voor een tweede stage daar gestart. Mijn opdracht was te onderzoeken hoe mensen met een beperking meegenomen konden worden in het reguliere recruitmentproces. Een heel interessant onderwerp. Het was niet gemakkelijk om het handen en voeten te geven, maar ik houd wel van zo’n uitdaging.’

L’Oréal
‘Een vriend van mij kende iemand die bij L’Oréal werkte. In al die jaren dat ik hem ken was hij telkens vol lof over het bedrijf. Nadat ik in 2016 afgestudeerd ben aan de HvA en had besloten me meer te verdiepen in diversiteit en inclusie solliciteerde ik bij L’Oréal. Na mijn stage kon ik blijven; ik werk nu op het Nederlandse hoofdkantoor in Hoofddorp. Op de HR-afdeling ondersteun ik Recruitment, Learning en coördineer ik ons multiculturele mentorprogramma. We zijn een jong bedrijf, het is een heel dynamische omgeving en heel cliché maar wel waar: geen dag is hetzelfde.’

Het USC
‘Sinds 2012, de start van mijn studie ben ik lid bij het USC, inmiddels alweer 7 jaar. Daarvóór heb ik gevoetbald bij Only Friends, een sportclub voor sporters met een handicap. Ik stond op doel. Maar na een operatie aan mijn voeten lukte snel opstaan niet meer. Dat is toch een vrij essentiële handeling voor een doelwachter. Mijn komst naar Universum was een logische, want ik woon om de hoek.

Ik vind het USC een hele warme plek, met betrokken mensen. Ik kom er graag. Het is hier heel persoonlijk; ik heb een nauwe band opgebouwd met de mensen. Het zijn toch de mensen die zorgen voor de sfeer. Het stereotype beeld dat je van een sportschool kan hebben is hier totaal anders. Er komen hier zoveel verschillende soorten mensen; dat maakt het zo interessant, levendig en een prettige plek. Ik voel me hier ontzettend thuis. Drie keer per week train ik in de fitness.

Ik kom hier vooral om lekker te bewegen en alles uit mijn lichaam te halen. Het trainen geeft me veel energie. Ik kan niet stilzitten, letterlijk en figuurlijk. Ik wil fit zijn en me goed voelen. In die begintijd drukte ik amper een dumbbell van 6 kg de lucht in. Nu is dat 16 kg; ik zit op een stabiel niveau.’

Spasmen
Terwijl we kletsen slaat de rechterhand van Maarten regelmatig tegen de rand van de tafel. Dit lijkt me erg pijnlijk, maar Maarten vertrekt geen spier. ‘Ik voel het wel, maar ik ben het gewend.’ Maarten heeft spasmen als gevolg van een zuurstofgebrek bij zijn geboorte. ‘Maar in de gym laat ik mijn rolstoel staan. Die staat anders zo in de weg. Tussen mijn oefeningen door loop ik naar de verschillende apparaten.’ Tijdens de fotoshoot laveert Maarten behendig tussen de apparaten door. Af en toe springt hij onwillekeurig een paar keer de lucht in om daarna zijn weg weer te vervolgen naar het Synrgyrek. ‘Ik woon zelfstandig in Amsterdam-Oost met een beetje hulp; ik heb zorg die ik kan inroepen. Koken is een uitdaging, dus ik ben op zoek naar iemand die lekkere recepten voor me kan koken’ zegt hij met een twinkeling in zijn ogen.

‘Geloof in jezelf’
Ik vraag Maarten hoe het zit met de toegankelijkheid van het USC en ben aangenaam verrast wat hij daarover zegt: ’als je open minded en toegankelijk voor anderen bent kom je overal binnen, het ligt zo aan je mindset; ik probeer vooral in oplossingen te denken.’ Ook heeft hij een duidelijke mening over diversiteit. ‘Ik vind het lastig als mensen met een beperking alleen maar klagen over hun handicap en weinig zelfreflectie hebben. Om iets tot een succes te maken heb je elkaar nodig. Dat vraagt dus oplossingsgericht vermogen van jezelf maar ook van de ander. Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren is het belangrijk dat je in jezelf gelooft, ongeacht of je een beperking hebt of niet. Zelfvertrouwen is zo belangrijk bij een sollicitatie. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, kun je er vanuit gaan dat ze je uitnodigen omdat ze je interessant vinden. Ik weet goed welke boodschap ik wil overbrengen en hoe ik mezelf kan ‘’verkopen’’ op een manier waarbij ik dichtbij mezelf blijf. Natuurlijk is het een taak van het bedrijf om open te staan voor diversiteit maar het is ook jouw taak als individu om te laten zien wat je kan en wie je bent. En laten we wel wezen: het is zo chill dat je nú gehandicapt bent en niet in de jaren ’50. Er zijn nu veel meer kansen en mogelijkheden.’

Vrijwilliger
‘Ik doe vrijwilligerswerk bij Agora Network. Agora Network is een netwerk van grote organisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de bevordering van culturele diversiteit binnen BV Nederland. Daarbij focussen we ons op alle lagen van de organisatie maar hebben we extra aandacht voor de doorstroom van cultureel talent naar de top van de organisatie. Door de krachten vanuit verschillende lagen van de organisatie te benutten en samen te werken geloven we dat we onze missie kunnen waarmaken. De bijeenkomsten zetten me altijd aan het denken en ik haal er veel energie uit. Ik voel me bevoorrecht om deel van Agora Network uit te mogen maken.’

‘Zoek een sport waar je gelukkig van wordt’
Op mijn vraag of hij nog een tip heeft voor zijn medesporters antwoordt Maarten heel bescheiden: ‘Ik houd zelf niet zo van tips van anderen, ik denk gewoon dat je gelukkig moet worden van sporten en er energie uit moet halen. Bij mij gaat trainen de ene keer super en soms gaat het gewoon niet. Blijf vooral doorgaan als je geen zin hebt, je voelt je daarna veel beter!’

Door: Irene Dirven