Instructeur uitgelicht: Iris Hettelingh

Ben jij een spinner of groepsfitnessdeelnemer bij het USC, dan ben je Iris Hettelingh waarschijnlijk weleens tegengekomen. Al vele jaren is zij vaste deelnemer in deze lessen, althans als zij niet zelf voor de groep staat. De oversteek van het FNWI-gebouw, waar ze werkzaam is als studieadviseur, naar sportcentrum Universum maakt zij bijna dagelijks. Iris ademt sport! Tijd voor een kennismaking.

Iris, wie ben jij?

Ik ben een ras-Amsterdammer zonder Amsterdams accent. Ik was als kind altijd aan het buitenspelen met eigen bedachte spelletjes en probeerde andere meisjes en jongens mee te krijgen. Dat lukte goed, maar ze hielden het niet zo lang vol als ik (ik bedoel niet qua conditie, maar qua drive en zin hebben in). Met de jaren bevind ik me wel steeds liever aan het randje van Amsterdam dan er middenin (ASC i.p.v. PCH Fitness of Amstelcampus).

Was je zelf student? Vertel…

Ik ben in 1986 begonnen met wiskunde aan de UvA en direct ook bij het USC terechtgekomen om te volleyballen. In die tijd bestond iets als fitness niet. Het was een sport met of zonder een bal grofweg. Inmiddels werk ik al heel wat jaren bij de UvA.

Hoe ben je in de sport gerold?

Handbal, volleybal, basketbal, tafeltennis, tennis, badminton heb ik allemaal gedaan. Sommige ervan op een behoorlijk hoog niveau, alleen daar stokte het altijd. Ik vond het moeilijk om heel erg fanatiek te zijn. Wel ben en was ik een enorme volhouder. Dat resulteerde in heel veel bekers en medailles van de 2e plek. In de finale ging er een knop om en werd ik geheel ingemaakt. Dat heeft ook gemaakt dat ik me met de jaren veel meer ben gaan focussen op gewoon zelf lekker moe worden zonder op de getalletjes en snelheden te letten, zoals perfect bij spinning kan.

Hoe motiveer je jezelf?

Ik denk dat ik als sporter geboren ben, want motivatieproblemen zijn mij vrijwel onbekend. Ik maak heel makkelijk ergens een spel van. Zeker als ik het zelf leuk vind.

Spinning in de beginjaren van sportcentrum Universum …

USC-carriere

Als enthousiaste, fanatieke deelnemer van de groepsfitness in de jaren ’90 ben ik in het vak van groepsfitnessdocent gerold. Aerobics en steps waren mijn favoriete lessen (spinning bestond toen nog niet). In die tijd hadden we geen andere communicatiemiddelen dan een brief versturen of een telefoon met een draad, waardoor als iemand in de file stond, niemand wist waar de docent was en of die nog zou komen. Als er dan een CD of casettebandje was, ging ik voor de groep staan onder het motto van ‘beter iets dan niets’. Dat resulteerde vaak in een prima les.

Wat is er leuk aan je werk, waar haal jij voldoening uit?

Ik vond het ontzettend leuk om moeilijke combinaties van pasjes te bedenken en dan na een uur te zien dat alle deelnemers die gekke pasjes nog konden uitvoeren ook. Verder vind ik het leuke aan lesgeven: enthousiasmeren, mensen verleiden tot ‘per ongeluk’ sporten, het gezellig maken en improviseren. Kijkend naar de mensen hoe het met hun energie is en daarop inspelen. Tegelijkertijd zijn dat denk ik ook mijn sterke punten. Een van mijn zwakke punten is mijn onzekerheid. Als ik 1 week geen les geef denk ik meteen dat ik het niet meer kan. Ik ben daarnaast ontzettend gehecht aan vaste ritmes en patronen, wat ook niet altijd even handig is. En of dit nu een zwak of sterk punt is, dat laat ik aan de lezer over.

Waar mogen we je anytime voor uit bed halen?

Uit bed halen? Hooguit voor een beter bed. Je zult me ook ECHT uit bed moeten tillen. Waarschijnlijk ben ik nog een betere slaper dan een sporter.

Les volgen bij Iris?

Kom dan naar het ASC. Daar geeft ze spinning (groepsfitnessrooster): woensdag 17.30 – 18.25. Je bent zeer welkom.