Instructeur in de spo(r)tlight: Emiel Fincken

Fitnessinstructeur en gewichtheftrainer Emiel Fincken is niet alleen een vertrouwd gezicht op Amstelcampus, ook in Universum tref je hem in de gym. Hij stond aan de bakermat van KRATOS, de studenten gewichthefclub binnen het USC. Het is tijd voor een kennismaking.

Wie ben je, waar kom je vandaan, wat wil je dat we over je weten?
Mijn naam is Emiel, ik kom uit Zaandam en ik heb een passie voor krachtsport! Ik heb Biomedische wetenschappen gestudeerd aan de UvA en ben daarin afgestudeerd. Daarnaast heb ik een scala aan opleidingen gedaan, allemaal gericht op krachtsport en coaching.

Hoe ben je in de fitness gerold?
Ik heb mijn hele jeugd intensief vechtsporten beoefend. Op mijn 18e raakte ik geblesseerd waardoor ik langere tijd geen vechtsporten kon doen. Toen is mijn passie voor sport afgebogen richting krachtsport, wat ik wel kon beoefenen.

‘Een dag niet gesquat is een dag niet geleefd.’

Wat zijn de highlights/dieptepunten van je sportcarrière?
Een absoluut highlight was het opzetten en helpen groeien van ASKV Kratos, de studenten krachtsportvereniging van Amsterdam. Maar ook het coachen van onze powerlifttoppers naar en op wedstrijden vond ik hoogtepunten. Daarnaast draai ik zelf al jaren mee in de top 5 van Nederland in de -93kg klasse. Dieptepunten heb ik niet echt gehad gelukkig!

Hoe kwam je bij Amstelcampus terecht?
Ik werkte net een paar maanden bij het USC toen Amstelcampus sport & fitness openging. Ik werd gelukkig gekozen als een van de nieuwe werknemers van deze locatie. Ik ben er fitnessinstructeur, doe begeleiding in de gym en maak schema’s voor onze leden. Ook schrijf ik leden in aan de balie en sta studenten te woord die op zoek zijn naar een gym. Verder bezorg ik mensen veel spierpijn en schreeuw ik regelmatig dat ze dieper moeten squatten.

Waar haal jij voldoening/motivatie uit?
Mijn werk is afwisselend en uitdagend, mensen helpen hun doelen te bereiken geeft veel voldoening. Door constant mijn kennis bij te werken, houd ik de drive om deze kennis te gebruiken om mensen verder te helpen. Verder word ik erg blij van deadlifts, hamburgers en squats ;-)