Een introductie calisthenics!

Wist je dat… sommige mensen ervan overtuigd zijn dat de Oude Grieken al aan calisthenics deden? Om zich optimaal voor te bereiden om op oorlogspad te gaan. Het woord ‘calisthenics’ komt ook van de Oudgriekse woorden kalós en sthenos, die ‘mooi’ en ‘kracht’ betekenen. En o ja: bij calisthenics train je dus met alleen je eigen lichaamsgewicht.

Loodzware legerschoenen
Calisthenics is inmiddels aan een enorme opmars begonnen, en beperkt zich al lang niet meer tot het oude Griekenland. In Japan is er bijvoorbeeld vanaf de 20e eeuw een speciale vorm van calisthenics heel erg populair: radio calisthenics. Dit zijn een soort opwarmoefeningen op muziek en het lijkt een beetje op ochtendgymnastiek. Mocht je als échte student zijnde het boek Norwegian Wood ooit hebben gelezen, dan wist je dat natuurlijk al lang!😉

Anders ken je vast wel de filmpjes van Amerikaanse mariniers die het doen lijken alsof er helemaal niet zoiets als zwaartekracht bestaat – inclusief loodzware legerschoenen. Check dit dan!

Rood aanlopende handen
Bijna iedereen kent wel een calisthenicsoefening. Want als je een serie push-ups doet of aan het squatten bent, doe je eigenlijk ook aan calisthenics. Maar je kan er nog veel meer mee variëren – tot het kunst- en vliegwerk van Epke Zonderland aan toe!

De populariteit van de sport merk je pas echt goed als je buiten om je heen kijkt. De calisthenicsparken schieten als paddenstoelen de grond uit. Het lijken wel de nieuwe voetbalkooitjes en skatebanen van tegenwoordig. En tijdens corona was het bovendien een uitkomst toen de sportscholen dicht moesten: je kon gewoon buiten trainen in de stad.

Tijdens afgelopen winter was dat alleen een stuk minder chill – althans… wel koud, maar niet chill. Om met koude, rood aanlopende handen alleen al het rek vast te blijven houden, is een knappe prestatie – laat staan jezelf omhoog duwen. Gelukkig mogen we alweer even binnen sporten en kan je bij USC terecht om met je eigen lichaamsgewicht te trainen.

Lijkt het je leuk, maar heb je geen flauw idee hoe je moet beginnen? We hebben ook een beginnerscursus calisthenics die weer start in het nieuwe seizoen! Inschrijven kan vanaf maandag 9 augustus om 12:00 uur.