De parcoursbouwers over ARA 2022

USC organiseert samen met klimvereniging ASAC voor de vierde keer – en na twee stille coronajaren – de Adventure Race Amsterdam, op 17 en 18 juni 2022. Het parcours wordt gebouwd door een commissie van ASAC. 

Parcoursbouwers, wat hebben jullie in petto voor de deelnemers? 

Daar kunnen we natuurlijk niet te veel over vertellen! Een van onze doelen is om de deelnemers mooie plekken te laten zien, liefst waar ze nog niet eerder zijn geweest. Er zijn in de buurt van Amsterdam zoveel stukjes natuur, oude gebouwen en prachtige landschappen dat wij ook elk jaar voor verrassingen komen te staan. Je hoeft echt niet ver te reizen om op avontuur te kunnen gaan.

Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat iedere etappe uitdagingen bevat voor zowel ervaren als beginnende deelnemers. We willen de teams graag een puzzel voorleggen: Hoe scoren we zoveel mogelijk punten in elke etappe met de talenten van ons team? Kiezen we de langere route over de grote weg omdat we goed zijn in hard fietsen, of gaan we voor de kleine bospaadjes omdat we sterk zijn in kaartlezen? Wij vinden het supertof om een parcours te bouwen waar alle teams op hun eigen manier helemaal los op kunnen gaan.

USC Adventure Race Amsterdam

Vertel eens, hoe zwaar is zo’n race? En wat maakt het gaaf om mee te doen? 

“Het lijkt me supergaaf om mee te doen, maar ik denk dat ik niet fit genoeg ben voor de race.” Dit krijgen we elk jaar weer te horen. Het beste antwoord dat we kunnen geven is dat de race zo zwaar is als je hem zelf maakt! Als je doel is om de race af te maken en niet gediskwalificeerd te worden, kun je alle etappes een gezellig tempo aanhouden zodat je het de hele race volhoudt. Maar als je keihard voor de winst gaat en alle punten wilt pakken, dan moet je echt wel fit zijn (en vooral ook goed overweg kunnen met een kaart).

Wat eigenlijk nog veel belangrijker is dan fit zijn of kaartlezen, is dat je goed met je team kan samenwerken en de sfeer er goed weet in te houden. Je bent echt op elkaar aangewezen en dat maakt het een hele mooie ervaring. Je leert elkaar echt kennen in zo’n nacht op de fiets en in de kano. De meest succesvolle teams maken veel grapjes, nemen het niet al te serieus en weten elkaar moed in te praten als iemand het even niet meer ziet zitten. Als organisatoren genieten wij het meest van de interacties tussen de deelnemers, veel meer nog dan van de sportieve prestatie.

Er is een geldprijs van 375 euro voor de beste studentenvereniging. Makkie voor de teams van ASAC, of verwachten jullie toch concurrentie?

We hopen dat ASAC op dit vlak weinig te vrezen heeft. Hoewel de SKITS’ers ons er misschien makkelijk uit kunnen fietsen, moeten ze eerst nog maar eens de weg zien te vinden. Daarin heeft ASAC – met ervaring in adventure races – natuurlijk wel een heel groot voordeel. Zelf navigeren is echt iets anders dan je Garmin volgen. Maar, we zijn in het verleden wel eens verslagen door een survivalvereniging (die overigens aangevoerd werd door een ASAC’er). En ook de andere studentenalpenclubs hebben natuurlijk vergelijkbare skills. Het kan dus stiekem nog best spannend worden…

Hebben jullie nog tips voor de beginnende adventure racer?

Bereid je goed voor en kom op tijd! Kom naar een van de ARA-trainingen, waar je onder andere leert navigeren, en spreek een keertje met je team af voor de race begint. Het is heel belangrijk voor de sfeer in het team om uit te spreken wat iedereens verwachtingen zijn voor de race en hoe hard ze willen racen!   

Er zijn elk jaar teams die erg laat komen aanzetten bij de start, waardoor je heel weinig tijd hebt om je mountainbike op orde te krijgen, je tas goed in te pakken en de juiste kleren aan te trekken. Dan begin je gestresst met 1-0 achterstand aan de race. Lees voor de race de paklijst goed door en spreek af wie welke spullen meeneemt. Dan hoef je niet 10 minuten voor de start nog de Albert Heijn in te sprinten op zoek naar fietslampjes.

En het allerbelangrijkste: Hou het gezellig en eet elk uur een reepje!

Schrijf je team in voor ARA 2022!