Vingerscansysteem

Het USC hanteert een identificatiesysteem door middel van vingerscan. Het voordeel daarvan is dat je als USC-lid geen kaartje bij je hoeft te dragen. Als lid van het USC blijft je privacy in dit systeem uitstekend gewaarborgd. Het systeem maakt namelijk gebruik van codes die gegenereerd worden op basis van vingerkenmerken. Plaatjes van vingerafdrukken worden niet opgeslagen. De codes worden gebruikt voor controle en het is onmogelijk om op basis van de codes informatie over de vingerscan te verkrijgen.

Verschil tussen afis en commerciële systemen
Als er gesproken wordt over privacy en biometrie moet je direct kijken over wat voor systeem je praat. Bij de systemen van de overheid (politie, paspoort etc) wordt er uitgegaan van een systeem waarbij men plaatjes opslaat (Afis systemen). Deze systemen kunnen als zij in verkeerde handen vallen of verkeerd gebruikt worden wel de privacy van mensen schenden. De commerciële systemen van EasySecure, zoals bij het USC IdentySoft®, gebruiken een algoritme en zijn niet te herleiden tot een echte afdruk. Deze systemen worden gebruikt in het bedrijfsleven voor bijvoorbeeld; tijd, toegang en aanwezigheidssystemen. Maar ook in de zorg als patiëntenherkenning, bij scholen voor examenregistratie, abonnementen voor zonnebanken, toegang tot serverruimtes etc.

Van lichaamskenmerk tot template
IdentySoft® scant je vingerafdruk, dit plaatje wordt in de scanner al omgevormd tot een template. Deze template is de uitkomst van een algoritme en bestaat uit een cijfer van 364 posities. Naast dat het algoritme gepatenteerd is, is het ook nog eens beveiligd met encryptie (aes256, de hoogste vorm van encryptie). Zelfs al zou de code gekraakt worden, dan nog moet men het algoritme kraken. En zelfs al zou het algoritme gekraakt worden dan nog is het onmogelijk om van de opgeslagen uitkomst een originele afdruk te maken. Het is dus onmogelijk om van een opgeslagen template van IdentySoft® een plaatje te maken van een vingerafdruk dat men daarna kan vergelijken met een andere database of aangetroffen plaatje.