Niko’s liefdesbrief aan gongkwon yusul ❤

Van de bijnaam ‘Kung Fu Panda’ toen hij jong was, naar een 2e dan zwarte band Gongkwon yusul! Dat is het verhaal van USC-vechtsportdocent Niko. Met zijn enthousiasmerende en open houding licht hij in de wintermaanden de Universumdojo op. In dit interview leer je Niko wat beter kennen.

Gongkwon yusul USC sport Amsterdam Niko

Nikolai in actie in de dojo 🤸‍♂️

Met alle USC-vechtsportdocenten vorm je de USC Avengers! Wat is jouw superkracht?

“Misschien klinkt het een beetje stom, maar ik zou heel graag willen veranderen en bewegen als water. Want zoals Bruce Lee ooit zei: “Water can flow or it can crash. (But it cannot be hit!) Be water my friend.” Dit is ook een belangrijk doel dat we bij gongkwon yusul nastreven: om zoals water te worden. Kalm, één met de flow, en niet te stoppen. Het zou cool om zat om dat eindelijk écht voor elkaar te krijgen. 😉”

Gongkwon yusul is geen supergrote sport in Nederland. Hoe heeft de sport jouw hart gestolen?

“Ik ben geboren in Münster (in Duitsland) en daar ben ik vanaf mijn vijfde begonnen met vechtsport. In 2013 was de openingsceremonie van een nieuwe vechtsportschool: de German Gongkwon Yusul Headquarters. En daar was ik super onder de indruk van het studentenoptreden! Nooit eerder had ik iets gezien waarbij alle onderdelen van het vechten zo vloeiend in elkaar over liepen. En vanaf dat moment heb ik mijzelf opgegeven en mij helemaal toegewijd aan gongkwon yusul.”

“In 2015 kwam ik naar Nederland om de sport ook hier te introduceren (als taak van mijn grootmeester). En kijk nu, ik ben er nog steeds!”

Bij boksen en kickboksen hebben vechters vaak een bijnaam. Is dat ook zo bij gongkwon yusul en heb jij er zelf toevallig één? 👀

“Normaal gesproken krijg je bij gongkwon yusul geen bijnaam zoals bij boksen en kickboksen. Maar toen ik jong was (voordat ik begon met gongkwon yusul) deed ik Kung Fu en had ik de bijnaam ‘Kung Fu Panda’ haha. Omdat ik best chubby en heel erg flexibel en gemotiveerd was.”

Tegen wie van de USC-vechtsportdocenten zou je weleens een spannend duel uit willen vechten?

“Ik heb twee favorieten. Daan (van MMA en Brazilaans jiu jitsu), omdat hij sterk is op het vlak waar ik mij graag nog wil in verbeteren: rollen en worstelen. En Jaap (van shorinji kempo), omdat wij zulke verschillende vechtsporten doen maar qua filosofie en geest toch heel erg overeenkomen.”

Wat maakt gongkwon yusul volgens jou een leuke sport voor studenten om te doen?

“Gongkwon yusul is een veelomvattende vechtsport waarbij je zelfverdedigingstechnieken, veerkracht, flexibiliteit én zelfvertrouwen ontwikkelt. Het coole is dat ik al mijn studenten uit de les zie opbloeien als mensen! Dat is iets heel unieks om te zien als (vechtsport)docent. Ik zie ze sterker, gelukkiger en kalmer worden – de grote toename van hun fysieke fitheid is maar een cool side effect.

Lijkt je het leuk om een keer mee te doen in de les van Niko? Op iedere maandag- en woensdagavond geeft hij gongkwon yusul in de dojo van Universum. Reserveer je plek in het My USC-rooster!