Eenwieler Elise

Drie, twee, één… Go! Zo klonk niet alleen de start bij het WK Unicycle waar Elise dit jaar aan meedeed, het is ook de volgorde van het aantal wielen waarop Elise leerde fietsen. Van een driewieler, naar een normale fiets, en nu: wereldkampioen unicycle!

USC-lid Elise Blad (21) is dit jaar begonnen met haar master Actuariële Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en gaat binnenkort lesgeven bij USC. Geen cursus eenwieleren, maar cycle op de spinningfiets – waar je zelfs zonder enig gevoel van balans nog niet vanaf kan vallen 😄.

Op welk onderdeel heb je gewonnen bij het WK in Grenoble?

“Op de marathon (42 km eenwieleren…). Dat is ook mijn specialiteit! Maar naast de marathon zijn er nog een hoop andere onderdelen. Ik deed bijvoorbeeld ook mee aan alle track-onderdelen: 100, 400 en 800 meter op de atletiekbaan, en ook aan een 50 meterwedstrijd met één been.”

Hoe ben je eigenlijk ooit met de sport begonnen?

“Toen ik tien jaar was, kreeg ik een eenwieler als cadeau voor Sinterklaas. Ik wilde het heel graag leren, maar het duurde denk ik wel vijf maanden voordat ik helemaal los kon rijden. Daarna wilde mijn buurmeisje het ook leren en zijn we het samen steeds meer gaan doen.”

Sommige wielrenners kunnen met hun fiets allerlei trucjes. Kan jij dat op de eenwieler ook?

“Ja, ik ga elke vrijdagavond naar een eenwielerclub in Almere en hier oefenen we vooral op trucjes. Bijvoorbeeld springen op de eenwieler en wheel walk, waarbij je vooruit gaat door met je voeten over de band te lopen. Maar de trucjes doe ik vooral voor de lol. Ik focus me echt op het racen!”

Bij de YouTubeserie Tour de Tietema heeft profwielrenner Bas ooit met een vouwfiets de Col du Galibier beklommen. Denk je dat jij met de eenwieler een beklimming op zou kunnen fietsen?

“Op het WK was er dit jaar voor het eerst een mountain climbing road race. Dat was 15 kilometer alleen maar omhoog, met een stijgingspercentage van 7 procent! Ik denk dat het dus wel zou moeten lukken, maar het is echt héél zwaar.”

En tot slot: ben je weleens op de unicycle naar je college gegaan in de stad?

“Voor een college pak ik toch liever de normale fiets 😉. Ik heb vaak een zware rugzak en dat is niet zo handig op de eenwieler… En ik denk ook dat ik best veel aandacht zal trekken, en ik houd er niet zo van als mensen kijken, haha.”

Check ook deze toffe video die Folia – het journalistieke medium van de UvA – over Elise maakte.